.

.

viernes, 23 de abril de 2010

Uns 260.000 gironins de 53 municipis estan cridats a votar el 25-A

Uns 260.000 veïns de 53 municipis gironins estan cridats a votació el proper diumenge, 25 d'abril, en la tercera onada de consultes sobiranistes, que serà la més multitudinària de totes a la demarcació, ja que inclou algunes de les principals localitats: Girona, Figueres, Salt, Olot, Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d'Aro, entre altres. Per tant, el llistó està especialment elevat: tenint en compte que a les localitats més grans és on, fins ara, s'han registrat menors índexs de participació, els organitzadors de les consultes ja fa setmanes que treballen per donar a conèixer la iniciativa i recollir vots anticipats.

La comissió Girona Decideix, per exemple, ha aconseguit reunir 400 voluntaris i 19 locals electorals per fer les votacions, la majoria dels quals cedits per l'Ajuntament. La seva consigna és clara: no decantar-se ni pel "sí" ni pel "no", sinó animar tothom a participació. Per aquest motiu, han recollit vots anticipats als llocs més diversos, des dels instituts de secundària (ja que poden votar tots els majors de 16 anys) fins a mercats i actes populars. La comissió té la sort de comptar amb el suport municipal per a l'acte, ja que el consistori va aprovar una moció favorable, però tot i això sap que s'ha d'esforçar especialment perquè moltes de les mirades del 25-A recauran a la capital gironina, ja que serà un dels llocs més destacats on es faran les votacions. Girona, a més, ha treballat coordinadament amb Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix i Aiguaviva per coordinar-se i fer la consulta a nivell d'àrea urbana, no només municipi a municipi.


Aquesta vegada, però, serà l'Alt Empordà la comarca on es faran més consultes: en total, 17 pobles, inclosa la seva capital, Figueres, han pres la iniciativa. Així doncs, la capital altempordanesa també fa setmanes que s'escarrassa per treure uns bons resultats de participació, tot esprement-se el cervell per buscar les iniciatives més originals: des de vendre bons com els de Francesc Macià per finançar-se fins a merxandatge i trobades interculturals. I és que els immigrants també tenen dret a dir la seva en aquestes consultes, de manera que s'han convertit en un col·lectiu a tenir molt en compte: com que no poden votar a les eleccions oficials, a molts els fa una especial il·lusió poder fer-ho en aquestes consultes.


A la Garrotxa, només la capital, Olot, instal·larà urnes el dia 25. El motiu és ben senzill: la resta de municipis ja van instal·lar les seves urnes durant les anteriors jornades (13 de desembre i 28 de febrer), i a més van obtenir alguns dels percentatges de participació més elevats de tot Catalunya. I una situació similar succeeix al Pla de l'Estany: els onze municipis que en formen part ja van votar el dia 13 de desembre, durant la primera jornada, de manera que no han pogut participar en les onades següents.


A la Selva, Caldes de Malavella serà el municipi més poblat que hi participarà aquesta vegada, acompanyat d'Amer, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Brunyola, Riudellots, Riudarenes i Hostalric. Encara no han votat les dues principals localitats de la comarca, Lloret de Mar i Blanes, malgrat que en aquesta última ja s'estan movent fils per poder fer la consulta més endavant.


També hi haurà força activitat al Ripollès, on votaran nou pobles (excepte Camprodon, tots menors de 1.000 habitants), mentre que al Baix Empordà seran Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d'Aro els principals municipis on es faran votacions.

No hay comentarios: