.

.

viernes, 23 de abril de 2010

La temperatura mitjana a Girona ha pujat 0,2 graus per dècada

La temperatura mitjana de l'aire a les comarques gironines ha augmentat 0,2 graus centígrads de mitjana per dècada des del 1950. Així ho indica el Servei Meteorològic de Catalunya, que recentment va presentar la tercera edició del Butlletí anual d'indicadors climàtics (BAIC-2009). Aquest informe s'encarrega d'avaluar l'evolució recent del clima de Catalunya mitjançant l'estudi d'un conjunt d'indicadors i tendències climàtiques, així com també fer-ne un seguiment anual.
Així doncs, el treball revela que l'any 2009 ha estat, juntament amb el 1997, el segon més càlid en 60 anys, només per sota dels anys 2003 i 2006. En aquest sentit, l'estudi conclou que la temperatura mitjana de l'aire al conjunt de Catalunya s'ha incrementat a un ritme d'entre 0,19 i 0,24 graus centígrads per dècada des de 1950 fins a l'actualitat, d'una forma estadísticament significativa. A més, tots els punts del territori català que s'han analitzat han mostrat si fa no fa el mateix increment tèrmic.
Dos d'aquests punts d'estudi es troben a les comarques gironines, concretament als municipis de Girona i Figueres. Tant en un lloc com en l'altre, l'increment mitjà de la temperatura per dècada és de 0,20 graus centígrads una xifra que tot i constatar l'increment generalitzat de les temperatures mitjanes, es situa per sota de valors pertanyents a altres punts del territori com Moià (0,24ºC), Barcelona (0,22ºC) o Tivissa (0,23ºC).
En aquests dos punts de la demarcació de Girona l'increment de les temperatures màximes ha estat més significatiu que el dels valors mínims. Així, en ambdós casos, els valors màxims se situen en 0,26 graus centígrads de mitjana, mentre que les temperatures mínimes arriben als 0,14 graus positius a Girona i 0,15 a Figueres. Aquest fet es repeteix a la resta del territori català sobretot en els mesos més calorosos de l'any.
Precisament, l'increment de la temperatura mitjana per dècada a les comarques gironines és més accentuat durant els mesos de primavera i estiu. L'informe indica que a la capital de la província durant els mesos d'estiu la temperatura s'ha elevat 0,33 graus centígrads de mitjana en els últims 60 anys, mentre que els valors a la primavera se situen en 0,18 graus de més. El mateix passa amb la capital de l'Alt Empordà: entre juny i setembre la temperatura mitjana és 0,35 graus més elevada, en canvi la segona època de l'any on hi ha hagut una crescuda més gran ha estat l'hivern, amb 0,22 graus més.
L'estudi conclou que des de principis del segle XX, s'ha observat un increment de la temperatura mitjana anual als dos observatoris estudiats (Observatori de l'Ebre i Observatori Fabra) que oscil·la entre 0,10 i 0,13 graus.

Puja la temperatura marítima

No només la temperatura ambient s'ha vist incrementada en els últims temps a les comarques gironines. L'estudi de l'evolució de la temperatura del mar a l'Estartit mostra un augment de temperatura a totes les fondàries des de 1974, que va dels 0,2ºC/dècada a 80 metres de fondària, als 0,36ºC/dècada a 20 metres de profunditat.
La temperatura a diferents fondàries durant l'any passat ha estat clarament superior a les d'anys anteriors, i les capes superficials han estat les que han registrat les anomalies positives més marcades. En total, 0,7 graus centígrads a la superfície i 0,9 graus a 20 metres de profunditat, unes xifres que superen de molt els 0,36 graus de temperatura mitjana.

No hay comentarios: