.

.

viernes, 20 de agosto de 2010

El 60% dels afectats per «l'apagada» ja ha cobrat les ajudes

El 60% de les 44.000 reclamacions que van presentar alguns del prop de mig milió d'afectats per l'apagada elèctrica del 8 de març passat a diferents termes municipals de Girona ja han rebut la indemnització acordada amb Endesa, segons ha explicat aquest dijous Josep Maria Rovira, director general d'Endesa a Catalunya.

Rovira ha explicat que aquestes reclamacions fan referència a les pactades per telèfon entre els afectats i Endesa i no als expedients que estan oberts majoritàriament d'empreses i que precisen de justificants i factures per acordar la indemnització. Rovira ha fet aquestes declaracions durant la visita de l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu a la subestació elèctrica de la Trinitat.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha manifestat que amb la remodelació de la subestació elèctrica de la Trinitat i la posada en marxa de la nova subestació de l'Eixample cada vegada 'és més difícil' que es produeixi un fet com l'apagada del mes de juliol del 2007 a Barcelona.

Després d'aquella apagada, tant l'Ajuntament de Barcelona com el Govern van reclamar als operadors elèctrics inversions per millorar la xarxa elèctrica catalana i per 'mallar' les 12 subestacions elèctriques que hi havia instal·lades a la ciutat de Barcelona i que amb la de l'Eixampla s'han ampliat a 13 subestacions. L'alcalde ha dit que 'cada vegada la malla' és més àmplia.

En el transcurs de la visita, el directiu d'Endesa, Josep Maria Rovira, ha hagut de respondre a preguntes relacionades amb les reclamacions sobre l'apagada elèctrica del passat 8 març. Una apagada que es va produir com a conseqüència de la nevada registrada per la 'contingència climatològica extraordinària' que es va registrar a Girona i que va deixar sense llum durant diversos dies a prop de mig milió de persones.

Rovira ha explicat que de les 44.000 reclamacions que s'han acumulat aquests últims mesos, en aquest moments el 60% d'elles ja han estat abonades per la companyia. Es tracta de les reclamacions que s'han pactat per telèfon entre la companyia elèctrica i els afectats.

En relació amb les reclamacions que han presentat empreses i també usuaris domèstics, però que pel seu valor requereixen de factures i justificants, el directiu d'Endesa ha dit que aquestes encara estaven en procés de negociació i sense un calendari concret per finalitzar l'expedient.

Millor xarxa elèctrica

Josep Maria Rovira ha destacat, però, que abans de l'estiu, concretament el mes de juny, ja s'havien acabat totes les obres de restitució de torres i materials elèctrics que van quedar destruïts com a conseqüència de la nevada, després d'un inversió de 70 milions d'euros. A més, ha dit Rovira, els materials nous que s'han instal·lat són molt més resistents que els anteriors, atès que s'adapten a les noves exigències reglamentàries que estan en vigor actualment.

MAT

El delegat territorial de Red Eléctrica d'Espanya (REE) a Catalunya, Lluís Pinós, ha fet referència durant la seva intervenció al desplegament del projecte de la MAT per terres gironines. Pinós ha dit que en aquest moment aquest projecte està pendent de la redacció de l'avantprojecte de l'obra que haurà d'estar lliurat el desembre pròxim.

Pinós ha explicat que aquest avantprojecte inclourà el traçat de l'obra de connexió amb França però que ara per ara encara no està decidit. El directiu de REE ha dit que els 'primers que coneixeran el traçat de la línia de molt alta tensió seran els alcaldes' de la zona afectada.

La subestació elèctrica de Trinitat és una instal·lació que dóna servei a 78.000 veïns de Barcelona i on es concentren tres transformadors amb un potencial de producció de 180 MVA. Rovira ha explicat que amb aquesta instal·lació està garantit el subministrament d'una zona on la demanada és de 100 MVA.

L'alcalde de Barcelona s'ha felicitat per la remodelació d'aquesta subestació que fa 'més difícil' que es torni a repetir una apagada com la que es va registrar a Barcelona el juliol del 2007.

Hereu ha explicat que aquests tres anys s'ha avançat molt en el 'mallat' de les subestacions i de la xarxa elèctrica de Barcelona i amb les obres per 'garantir' el subministrament dels veïns de la capital catalana.

L'alcalde també ha informat que un dels objectius d'aquest mandat a l'Ajuntament era soterrar 31 quilometres de cablejat elèctric de baixa tensió i telefonia aprofitant les obres municipals. Fins ara, ha explicat l'alcalde, s'han soterrat 42,1 quilòmetres, un 35% més dels previst. D'aquests soterraments, 14,7 quilòmetres s'han fet durant aquest any.

No hay comentarios: