.

.

martes, 4 de mayo de 2010

Les temperatures cauen gairebé 12 graus en només tres dies a Girona

AMàximes de 12 graus, precipitacions de més de 30 litres per metre quadrat i alerta per vent i neu: el temporal que està vivint tot Catalunya va afectar ahir de ple les comarques gironines, on els termòmetres van caure en picat després d'haver superat màximes de més de 20 graus durant la setmana passada. Per avui, Protecció Civil alerta que pot nevar a l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.

GIRONA | AGÈNCIES/DDG
El maig ha arribat amb un temps més propi de la tardor que de la primavera: les pluges abundants i les baixes temperatures van ser ahir la tònica general a totes les comarques, sense excepció, i avui es preveu que la situació continuï igual. Es tracta d'un fort contrast respecte a la meteorologia de la setmana, que va animar molts gironins a desar els abrics d'hivern i posar-se jaquetes més primes. Ahir, les botes d'aigua, paraigües i fins i tot paravents van tornar a ser els protagonistes. I és que, com a mostra, un botó: la temperatura màxima de la ciutat de Girona el passat divendres, 30 d'abril, va ser de 23,8 graus. Ahir, en canvi, els termòmetres no van pujar dels 12: el descens ha estat, doncs, espectacular, ja que els termòmetres gironins han baixat gairebé 12 graus en només tres dies.
Les precipitacions van ser ahir generalitzades a tota la província de Girona, tot i que van ser especialment intenses a la Garrotxa i el Ripollès, on van superar els 30 litres per metre quadrat A Girona ciutat, sense anar més lluny, es van fregar els 19 litres, mentre que Banyoles, Cassà de la Selva o Vilobí d'Onyar, entre altres, van superar els 20.
Però malgrat que les pluges solen ser habituals durant el mes de maig, no ho són tant les temperatures que es van viure ahir. Acostumats a les màximes de més de 20 graus viscudes durant la setmana passada, per a molts gironins va ser tot un xoc haver-se de posar ahir un altre cop la jaqueta i les botes. I és que totes les màximes es van situar ahir per sota dels 13 graus, tot i que la majoria ni tan sols van arribar als 12. Les mínimes, per la seva banda, van ser molt similars, oscil·lant entre els 8 i els 9. Així doncs, el descens dels termòmetres ha estat molt accentuat en un període de temps considerablement curt.
Davant la previsió que el temporal s'allargui també durant el dia d'avui, Protecció Civil manté activades les alertes per pluja, neu i vent, malgrat que el seu director general, Josep Ramon Mora, va anunciar que les precipitacions aniran remetent: "Baixaran d'intensitat i al llarg del dia l'episodi de pluja acabarà constret a la part nord-oriental de Catalunya", va assenyalar.
El que sí espera, en canvi, és una nevada "extraordinària" per aquesta època de l'any, que afectarà especialment la Vall d'Aran, on pot deixar un gruix de neu de mig metre i fins i tot col·lapsar el túnel de Vielha. Les altres dues comarques que, amb tota probabilitat, també es veuran afectades per la neu són l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, malgrat que la cota de neu se situarà als 800 metres i podrà afectar, també, a comarques com el Ripollès, la Garrotxa o fins i tot l'Alt Empordà. De fet, en aquestes comarques es podrien acumular fins a 10 centímetres de neu.

Circular amb precaució

A banda de l'alerta de neu, també està previst que pugui haver-hi fortes ratxes de vent i un important onatge a la costa, on les onades podrien arribar fins als dos metres. Davant d'aquesta situació, el secretari general d'Interior, Joan Boada, va demanar als ciutadans de les zones afectades que adoptin mesures de precaució en la seva tasca diària per evitar desplaçaments viaris.
També va demanar que, si surten a la carretera, extremin la precaució i evitin els punts conflictius d'acumulació d'aigua, que no se circuli a prop de rieres i que es portin cadenes. A més, va insistir en "consells que poden semblar tontos però que són molt importants", com tenir a casa un transistor amb piles i llanternes per si se'n va la llum.

No hay comentarios: