.

.

martes, 2 de febrero de 2010

Excepcional emblanquinada a Girona


Postal insòlita a Girona i rodalies: una capa de neu va cobrir ahir la ciutat, va vestir de blanc espais tan coneguts com la plaça Catalunya o el camp de futbol de Montilivi. Tot i que no va portar complicacions, el gruix acumulat va arribar als dos centímetres a Salt i Banyoles i fins als 11 en alguns punts de la Garrotxa, com Sant Feliu de Pallerols. Tot plegat, acompanyat de mínimes sota zero per acomiadar un dels geners més freds i plujosos dels últims anys.

LAURA FANALS GIRONA GLa gespa del camp de futbol de Montilivi no era ahir verda, sinó blanca. La neu va fer acte de presència i va cobrir tant el camp com les grades, i s'hi va quedar durant una bona part del matí. Les temperatures mínimes a la ciutat de Girona van baixar ahir sota zero, cosa que va propiciar que la neu es mantingués. girona | ddg

A Olot ja va nevar diumenge durant tot el dia, de manera que ahir només es va mantenir el color blanc. Els gruixos acumulats van arribar als quatre centímetres a la capital de comarca, mentre que en altres punts, com per exemple Sant Feliu de Pallerols, se'n van registrar fins a onze. olot | ddg

La neu no es va limitar ahir a l'àrea de Girona, sinó que va arribar també fins al Pla de l'Estany. A Banyoles es va acumular un centímetre i mig de neu, que només va causar algun petit ensurt als conductors com a conseqüència de les carreteres gelades. Les mínimes també es van mantenir sota zero. banyoles | ddg

Per a alguns conductors, la neu d'ahir al matí no va ser sinònim d'alegria sinó de preocupació, ja que alguns vehicles de motor van ser més difícils d'arrencar que de costum. girona | ddg

irona es va llevar ahir amb un paisatge excepcional: tot emblanquinat. Estampes com el camp de Montilivi cobert de neu, infants tirant-se boles a la plaça de Catalunya o soferts conductors intentant desglaçar el vehicle no solen ser habituals, i per això es van convertir en postals pràcticament històriques. La neu, que va començar a caure poc abans de la una de la matinada -fins llavors havia estat aiguaneu- va deixar una fina capa a tota la ciutat de Girona i la seva rodalia, i a Salt i Banyoles va arribar a quallar fins a dos centímetres. Per trobar unes postals similars ens hauríem de remuntar als anys 80, concretament a 1985 i 1986, en què Girona ja es va vestir de blanc. En aquell moment, la neu va suposar el caos a la ciutat, però ahir, en canvi, va ser una neu amable, que no va comportar complicacions importants. Al contrari, els més petits van gaudir-la amb fruïció, ja que n'hi havia molts que, probablement, veien per primera vegada la seva ciutat sota una capa de neu.
La neu va emblanquinar teulats, parcs i cotxes a la ciutat de Girona. Barris com Taialà i Montjuïc, als afores i més elevats, van mantenir el color blanc al llarg de pràcticament tot el matí, mentre que, cap al centre, la neu va trigar menys a desaparèixer. Això sí, quan els més petits van anar a classe (tant les escoles com el transport escolar van funcionar sense alteracions) es van poder entretenir jugant amb la neu, tant llançant-se boles com fent ninots.
L'únic problema destacable del matí va ser que les baixes temperatures i les glaçades van dificultar el transport. Així, alguns cotxes van trigar més de l'habitual a arrencar-se, mentre que altres van haver d'anar en compte per no relliscar a la carretera. I és que, durant la nit, les mínimes al voltant de Girona van situar-se a prop dels -2 graus, i a primera hora de nit hi havia una gran sensació de fred. Malgrat això, els Bombers no van haver de fer cap sortida com a conseqüència de la nevada.
El gruix de neu va arribar fins als dos centímetres a Salt (els mateixos que es van acumular a Sant Pau de Segúries), mentre que a Banyoles es va quedar en 1,5. A Olot, es van arribar a acumular 4 centímetres, mentre que a la Vall de Bianya es va arribar als 8 centímetres i a Sant Feliu de Pallerols se'n van sumar 11, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya. També es van registrar nevades a llocs com Banyoles, Cassà de la Selva, Llagostera, Arbúcies, Santa Coloma de Farners i Palamós, entre altres.
Tot i que el d'ahir fos un paisatge excepcional a les comarques gironines, a molts els va recordar les nevades de 1985 i 1986. En aquell moment van ser les més importants des de principis dels 60, i van comportar nombrosos problemes a la ciutat: des d'apagades de llum fins a cables d'electricitat caiguts, i des de persones que es van quedar incomunicades fins a accidents de trànsit. En el cas de 1985, a més, la neu va anar acompanyada d'una important glaçada que fins i tot va convertir l'Onyar, al seu pas per sota el pont de pedra, en una autèntica pista de patinatge sobre gel.

No hay comentarios: