.

.

domingo, 8 de agosto de 2010

La memòria per Colom segueix ben viva

El barri antic, com a espai públic històric, va acollir una recreació que conjugava l'entreteniment i la divulgació.La plaça Major, on hi ha l'ajuntament, va ser l'epicentre de l'activitat.Acabada la presentació, Cristòfor Colom saluda el virrei i virreina.La percussió que obria el seguici.


El seguici, amb responsabilitat artística de la companyia d'espectacles medievals Alma Cubrae, del Pla de l'Estany, anava recollint públic a mesura que avançava per l'entrada del nucli urbà (plaça Catalunya) en direcció a Ca la Pruna, que dóna entrada plena a El Pedró (barri antic). A les voreres, bona part eren famílies amb mainada de vacances per la zona que, fàcilment, quedaven encantats amb els cavalls (només van participar en la part inicial del trajecte) i l'observació dels moviments i al·locucions del pregoner, un curiós personatge que repeteix, amb enigmàtic ull de vidre, de nom Martí Llenguatrabada i procedent de la vall de Miànegues, al Pla de l'Estany. Un animador del seguici que, amb comoditat i a manera de rei de la festa local, es deixava fotografiar, ensenyava l'ull postís de color clar, i passava pels carrerons sempre amb alguna cosa per dir. Sense actitud invasiva.
Al voltant d'una cinquatena de persones formaven l'acompanyament de Cristòfor Colom pels carrers de Pals. L'entrada es va fer per l'entrada al municipi per la banda de Torroella. Un estandard amb la senyera obria el seguici. Darrere una altra bandera catalana i una altra amb la creu de Sant Jordi (vermella sobre fons blanc). La Creu de Sant Jordi era la bandera catalana abans de la senyera. Després, una banda de perscussió s'encarregava d'animar tota la rua que s'anava formant. Molt més seriós, més aviat a la vora de la solemnitat, era l'aparença que anava transmeten l'almirall Colom. El seguici era tancat amb representants de l'estament religiós, sota una creu cristiana i vestint hàbit monacal. El to festiu de la convocatòria no amagava la significació històrica de l'homenatge a l'almirall i, a redós, a la marina catalana. El Cercle Català d'Història i l'Ajuntament de Pals, que són els organitzadors de l'acte, reivindiquen, en base a recerques històriques, que Colom va sortir de Pals per descobrir Amèrica. Una empresa considerada com "una de les gestes més grans realitzades pels catalans". Encara que per unes hores, Pals va tornar a ser vila reial. I es vol continuar atiant la consciència col·lectiva.

Rebuda i presentació
El virrei de Catalunya i Comte d'Empúries, Enric II d'Aragó, i esposa, van rebre el seguici en una plaça Major plena a vessar. Des de força estona abans, era ocupada per moltes persones encuriosides per la presència de dos cavallers custodiant l'entrada de l'ajuntament. La presentació va ser dels moments en què va ser més explícit que, encara que l'idioma no siguès intel·ligible per a tothom (es recreava en català i hi havia, per exemple, força famílies nòrdiques i franceses), el públic reunit donava molta atenció a tot allò que anava succeint. Va ser una representació senzilla i previsible però entenadora del que passaria dies després.
L'església de Sant Pere va ser el següent punt de parada. La benedicció dels mariners, amb una introducció coral d'una quarantena de veus, resumia la significació de cercar la protecció de Déu. La recreació va acabar a Ca la Pruna, amb la simbòlica marxa de l'almirall i acompanyants cap a l'objectiu de creuar l'Atlàntic i descobrir el Nou Món. L'organització, alhora, també té el propòsit, en cada convocatòria, de "retornar l'honor" a persones que resten oblidades.

No hay comentarios: