.

.

martes, 9 de marzo de 2010

El Trueta comptarà amb un el tercer accelerador lineal


L'Institut Català d'Oncologia de Girona (ICO) ha posat en marxa la construcció d'un nou accelerador lineal que s'ubicarà a l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona. Les obres del nou equipament (el tercer d'aquest tipus que l'ICO ha tirat endavant fins ara) ja es va iniciar a mitjans del mes de febrer amb la construcció d'un búnquer per allotjar-hi l'aparell, que comptarà amb la tecnologia més avançada per al tractament de càncer amb radioteràpia.
Segons l'ICO, l'objectiu principal del nou equipament és seguir sent competitius i garantir que tots els pacients de càncer de les comarques gironines que precisen radioteràpia puguin ser atesos a Girona i no hagin de desplaçar-se fins a Barcelona. Està previst que l'accelerador entri en funcionament a finals d'aquest any.
Actualment, el centre ICO de Girona (ubicat al mateix Hospital Trueta) disposa de dos acceleradors lineals i és el centre de referència en radioteràpia per a tota la població de Girona. A més, també tracta pacients d'altres àrees, com és el cas dels de càncers de pulmó i d'esòfag de Vic. En conjunt, durant l'any 2009 s'hi van realitzar 1.163 tractaments de radioteràpia, fet que representa el 23% dels tractaments que l'ICO va realitzar en els seus tres centres.
Tot i que en aquests moments l'ICO té capacitat per tractar amb radiacions tots els malalts de càncer de les comarques gironines, per mantenir aquesta situació és necessaria la instal·lació d'un tercer accelerador, degut principalment a dos factors.
Per un costat els dos acceleradors actuals ja treballen al límit de les seves capacitats. Al ser el càncer una malaltia associada amb l'edat, es preveu que el nombre de casos augmenti de manera progressiva i constant, i la necessitat de comptar amb un tercer equipament és creixent.
Per altra banda, la tecnologia en radioteràpia ha avançat molt i el nou accelerador incorporarà algunes innovacions que milloraran la precisió dels tractaments i, per tant, la seva seguretat. Entre aqurstes novetats, destaca la Tecnologia IMRT (radioteràpia d'intensitat modulada), que consisteix en un tractament molt sofisticat que es basa en modular el feix de radiació, adequant la intensitat a la forma i mida del tumor des de cadascuna de les posicions d'irradiació.
L'objectiu d'aquest tractament és reduir al màxim la zona sana que es pot veure afectada per la radiació en alguns òrgans molt crítics, com per exemple, la medul·la espinal en tumors de cap i coll. En aquests moments, els malalts que ho precisen es desplacen fins al centre ICO de l'Hospitalet de Llobregat, a Barcelona. Per dur a terme aquests tractaments, les sessions són d'entre 20 i 30 minuts.

No hay comentarios: