.

.

domingo, 30 de agosto de 2009

El gos d'Atura torna a competir a Castellar de N'Hug



Ja és tradició que l'últim diumenge d'agost el Prat del Castell de la població berguedana de Castellar de N'Hug aculli el Concurs Internacional de Gossos d'Atura, que forma part del Campionat de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans. El certamen vol demostrar la vigència i efectivitat d'oficis ancestrals com l'ofici de pastor i la destresa i aptituds dels gossos d'atura en la conducció d'un ramat quan el pastor els dóna les indicacions.
El Concurs Internacional de Castellar de N'hug va néixer de les trobades que feien una colla de pastors de la comarca per veure qui tenia el millor gos d'atura i de manera oficial, es va començar a celebrar l'any 1962. Des de llavors es celebra anualment l'últim diumenge d'agost, i forma part del Campionat de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, juntament amb els concursos de
Ribes de Freser, Prades i Llavorsí. Guanyar aquest concurs requereix molta coordinació entre el pastor i el gos i una gran complicitat. La primera prova valora l'obediència del gos. Els més qualificats en aquesta primera prova podran participar a la segona que consisteix en què el gos vagi a buscar el ramat, el dirigeixi cap a un tancat i un cop dins el faci sortir en el menor temps possible. El gos d'atura El gos d'atura, també conegut en català antic com 'gos de tura', és el gos que atura el ramat quan cal, el fa seguir pel camí que traça el pastor i no el deixa entrar als sembrats. D'entre les qualitats d'aquest animal cal destacar el seu caràcter dòcil i la seva entrega al pastor i al ramat que se li confia. Se'l defineix com un animal intel·ligent que pot prendre decisions de manera autònoma davant una situació estranya i resisteix bé les temperatures extremes. L'any 1929 el veterinari de Ribes de Freser i el president de la Canina de Catalunya van elaborar el primer estàndard de la raça i van aconseguir que fos reconeguda oficialment de manera immediata. Als anys setanta, Àngel Jorba, criador de gossos pastor, va voler recuperar la raça, va fomentar el treball de criadors especialitzats i l'any 1982 va fundar el Club de Gos d'Atura Català. Enguany la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans ha promogut una iniciativa per tal de promoure la participació en els concursos del Gos d'Atura Català. Es per això, que el pastor que porti un gos d'aquesta raça rebrà un premi de cent-cinquanta euros pel sol fet de participar i passar la primera prova i si és el guanyador del concurs rebrà, a més del premi, sis-cents euros.

No hay comentarios: