.

.

domingo, 25 de abril de 2010

Uns 250.000 gironins estan cridats a votar avui en la tercera onada de consultes

Avui serà el dia de comprovar si a la tercera va a la vençuda. Un total de 53 municipis de les comarques gironines participaran en la tercera onada de consultes sobiranistes, en una jornada especialment transcendent: serà la que comptarà amb més votants (més de 250.000 persones) i hi participaran algunes de les principals localitats de la demarcació, començant per la capital, Girona, i continuant amb Figueres, Salt, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Castelló d'Empúries i Castell-Platja d'Aro, entre molts altres. A la capital gironina són conscients que moltes de les mirades de tot Catalunya recauran sobre els seus resultats de participació, ja que es tracta de la única capital de província que hi participarà amb el suport de l'Ajuntament (Lleida també ho farà, però sense el suport institucional). Per això, el vot anticipat ja fa dies que funciona i s'ha fet una extensa campanya electoral.
Molt ha plogut des de que Arenys de Munt va celebrar una consulta pionera el passat 13 de setembre. Aquella convocatòria, que va ser impulsada per una comissió ciutadana amb el suport de l'Ajuntament, va estar a punt de ser suspesa pel jutjat, no va poder celebrar-se en dependències municipals i va generar una gran expectació, de manera que centenars de persones -moltes d'elles periodistes- van acostar-se fins a Arenys per seguir-ne el desenvolupament. Això també va generar un fort moviment de rebuig, i fins i tot es va produir una manifestació de la Falange en contra seva.
Avui, després de dues onades (13 de desembre i 28 de febrer) desenvolupades amb la més absoluta tranquil·litat, la situació està més que calmada i molts ajuntaments han deixat locals municipals per a instal·lar les urnes. De fet, la tensió d'Arenys ha deixat pas a unes jornades de caràcter festiu i participatiu, i fins i tot els pobles més petits s'han animat a organitzar activitats paral·leles com actuacions musicals, dinars populars, espectacles infantils i fins i tot concursos. Tant és quin sigui el ganxo: per als organitzadors, l'important és animar la gent a dipositar el seu vot, tan si és positiu com si és negatiu. En aquest sentit, CiU i ERC s'han bolcat més que mai per a donar-los suport, i a Girona ciutat fins i tot han fet una campanya conjunta. Tot plegat per aconseguir una bona participació, que és el més important perquè el resultat a tots els pobles on s'ha fet fins ara ha estat d'una aclaparadora victòria del sí.
Però la participació és el que més preocupa als organitzadors. En la primera onada, el percentatge de vots es va situar en un 28%, per sota de les expectatives creades. A la segona tongada, la participació va caure cinc punts i es va situar en un 22,81%. Per tant, ara serà el moment de demostrar si el fervor de les consultes es manté encès o, per contra, és un fenomen que va a la baixa.

No hay comentarios: