.

.

martes, 23 de febrero de 2010

Suspenen el ple de Salt perquè 300 veïns es manifesten contra la inseguretat


La suspensió d'un ple a Salt és un fet insòlit que mai fins ara s'havia produït, tot i que en altres ocasions hi ha hagut protestes i situacions de crispació. El cas d'ahir va ser una situació pràcticament inesperada per la seva magnitud, i fins i tot alguns dels manifestants es van mostrar sorpresos per la important participació de la protesta. La manifestació es va organitzar mitjançant el boca a orella i oficialment no tenia cap entitat convocant al darrere.

Els fets es van iniciar quan els més de 300 manifestants van començar a cridar i xiular en el moment en què Pineda va voler començar la sessió en la qual s'havia d'aprovar el pressupost del 2010. En vista dels crits de protesta, l'alcaldessa va demanar la presència d'algun portaveu dels manifestants perquè exposés les seves reivindicacions, cosa que no va succeir. Altrament, els manifestants van elevar el to dels crits i dels xiulets i mostraven pancartes amb lemes com «Volem més seguretat» i «Ja n'hi ha prou!». La sala de plens estava plena de gom a gom, igual com l'entrada de l'ajuntament i bona part de la plaça del davant. A causa de la persistència de la protesta, Pineda va optar llavors per reunir-se amb els portaveus dels grups municipals en una sala a part. Posteriorment, com que les protestes continuaven, va procedir a suspendre la sessió «per la impossibilitat de començar el ple». A partir d'aquest moment, els manifestants van començar a sortir de la sala de plens lentament i fent comentaris d'indignació i crítica contra l'equip de govern. Un cop a l'exterior de l'ajuntament, els manifestants van continuar concentrats mantenint el mateix to d'indignació.

Les declaracions

Pineda va declarar posteriorment que comparteix les reivindicacions a favor de més seguretat dels manifestants però no els insults que alguns van proferir. Així mateix, va explicar que, pel que fa a la policia local, han reorganitzat torns per reforçar el servei de nit, i que des de la setmana passada ja s'han fet més de 300 identificacions. Pineda, que es va mostrar «especialment preocupada» per la falta de seguretat, va dir que va demanar a Interior més presència dels Mossos al municipi, cosa que, va afegir-hi, «ja s'ha fet efectiva». Per la seva part, el soci de govern, el portaveu d'ERC Joan Boada, va dir que entenia la indignació de la gent, però que «han treballat i continuen treballant» per millorar la situació.

D'altra banda, el portaveu del principal grup de l'oposició, Jaume Torramadé, va qualificar la situació d'«anormal» i va lamentar que el ple no es pogués celebrar. Torramadé va dir que entenia la preocupació de la gent i va considerar que el que cal és «buscar solucions i no culpables».

L'aprovació del pressupost del 2010, frustrada

El principal punt de l'ordre del dia del ple que s'havia de celebrar a Salt era l'aprovació del pressupost municipal pel 2010. Al matí, l'alcaldessa, Iolanda Pineda, el presentava i explicava que la inversió pressupostada per l'equip de govern és de més de 4,8 milions d'euros, un 4,79% inferior a la inversió de l'any anterior. D'aquests, un 54,7% seran finançats mitjançant crèdits. La partida més important de les inversions, amb 1.678.712 euros, correspon a l'adquisició de dues finques situades al costat del consistori. La voluntat de comprar aquestes finques està motivada per possibilitar un esponjament del sector, amb la creació d'una zona verda i la possibilitat de tenir espai disponible per ampliar les dependències municipals. El nivell d'endeutament se situa en el 112,80% –la llei permet fins al 125%–. El pressupost s'havia de discutir ahir, i es preveia que només s'aprovaria amb els vots a favor de l'equip de govern, el PSC i ERC, i els contraris de CiU i IPS-ICV, a l'oposició. El regidor del PP ja havia anunciat que no podria assistir al ple per raons personals.

L'alcaldessa afirmava al matí que «elaborar el pressupost ha estat una feina difícil» i que l'han treballat molt. Pineda considera que és «un pressupost realista, conseqüent amb la situació actual», i explica que «s'ha racionalitzat la despesa sense disminuir la quantitat ni la qualitat dels serveis a les persones». Pineda va acabar oferint col·laboració als grups de l'oposició perquè s'afegeixin al consens, «si no pot ser votant-hi a favor almenys abstenint-se com a mostra de bona voluntat».

Qüestionat per la proposta de l'equip de govern, el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va dir que «no s'ajusta a les necessitats de Salt. És una rèplica de pressupostos anteriors i no es té en compte que l'escenari ha canviat». Va explicar que s'han valorat els ingressos «a l'alça» i que a l'hora de la veritat no es podran complir. Per ell, la compra de les finques del costat de l'ajuntament no té sentit en aquests moments, i va afegir-hi que, «en cas que es puguin comprar, no es trobarà el finançament bancari necessari». També nega que s'hagi fet contenció de la despesa. El portaveu d'IPS-ICV, Ramon Muñoz, compartia que el pressupost no respon a les necessitats reals de Salt i que «li falta concreció». També va explicar que des del punt de vista del seu grup, caldria ampliar la inversió cap a les zones més degrades de la població.

No hay comentarios: